Kymmenisen vuotta sitten vastaus otsikon kysymykseen oli helppo: koska et itse pystynyt syöttämään mihinkään muualle, syötit veskarille jotta hän voi lakaista pallon kohti horisonttia. Ainakin omille ”tosissaan-pelaamisen-ajoille” ajoittuu vielä valmentajia, jotka kategorisesti kielsivät maalivahtia avaamasta lyhyellä, jos pallo pelattiin hänelle, koska syötön vastaanottaja oli useimmiten kovan prässin alla.
Näkemys on nykyään hieman erilainen, toki maalivahdista riippuen. Muutoksen takana on kaksi asiaa; ymmärrys siitä, kuinka olennainen osa maalivahdin osallistuminen peliin on omaa pelitapaa, ja oivallus siitä, kuinka kova prässi kannattaa joskus houkutella esiin, jotta muualle syntyy tilaa. Silti nykyään kuulee monen ammattikseen jalkapalloa analysoivan ihmettelvän, miksi maalivahdille pelataan ollenkaan, jos itsekin pystyy syöttämään palloa eteenpäin? Englantilaisten pundittien tuntui varsinkin olevan ajoittain hyvinkin hankalaa ymmärtää, miksi Manchester City halusi välttämättä avata maalipotkun lyhyellä, vaikka se monesti alkukaudesta johtikin yhden tai kahden lyhyen syötön jälkeen maalivahdin pidempään avaukseen.
RoPS-VPS –ottelussa nähtiin erinomainen esimerkki siitä, kuinka pallon käyttämistä maalivahdilla voi käyttää korkean prässin houkutteluun, ja esimerkiksi tilantekemiseen vastustajan linjan takana. Avaan asiaa kuusiruutuisella sarjakuvalla. Kuvat ovat kuvankaappauksia ISTV:n lähetyksestä.
- VPS on pitänyt palloa käytännöstä ajasta 7:30 asti, pari kertaa se on menettänyt pallon, mutta riistänyt sen välittömästi takaisin. RoPS on valunut puolustamaan syvällä suht tiiviinä.
- Uhkaa selustaan ei ole, joten RoPS:n lähin palloton pelaaja tekee sinäänsä ihan oikean ratkaisun (tai saa ohjeen takaa) lähteä antamaan painetta Vepsun kolmen linjan oikeanpuolimmaisena erinomaisen pelin pelanneelle Aatu Laatikaiselle.
- Laatikainen pelaa pallon alas Marko Meeritsille. RoPS nostaa perässä, ja saakin otettua vieraiden kolmen linjan kontrolliin. Juho Lähde lukee tilanteen oikein, ja tekee tukiliikkeen vastaan. Liike ja syöttö siihen suojatulle puolelle ovat pelkästään siksi, jotta pallonhallinnasta ei tarvitsisi luopua. Lähteellä ei ole mitään saumaa jatkaa peliä tästä eteenpäin.
- Lähde pelaa pallon Timi Lahden kautta Laatikaiselle. RoPS jatkaa ”muodikkaasti” eteenpäin puolustamista, vaikka prässi on oikeastaan jo purettu. Huomatkaa Vepsun pelaajat, jotka tarjoavat Laatikaiselle kaksi diagonaalista syöttövaihtoehtoa eteenpäin, sekä taas tukiliikkeen tekevä Lähde. Prässäävä pelaaja yrittää peittää syötön laitaan ja tulee liian kovalla vauhdilla tilanteeseen, joten Laatikainen ohittaa hänet.
5. Kun RoPS:n kuuden miehen prässi on ohitettu oikealta, pääsee VPS 5vs.3 -ylivoimahyökkäykseen käytännössä puolesta kentästä.
6. Tästä pitäisi luoda jotain muuta, kuin blokattu laukaus. Varsinkin kaksi vasemmanpuolimmaista pelaajaa voisivat olla sijoittuneena muuten kuin samalle linjalle.
Voiko tästä tehdä sen johtopäätöksen että Malisen Rops ylipelaa? Eli pelitapa on aivotonta koohottamista, jossa juostaan jalat alta vain itseltä. Malisen tapa organisoida hyökkäys on myös kovin simppeli, kovat keskityksen boksiin ja kaukolaukaukset. Mitään muuta ei voi ollakaan koska hyökkäykset pitää pelata AINA nopeasti.
En ehkä ihan noin rajua johtopäätöstä allekirjoita vielä. Tuosta näkee, että tilanteen tunnistamisessa puolustaessa on paljonkin tekemistä, missään nimessä ei vasemman puolustajan viimeistään olisi enää pitänyt jatkaa prässiä kun oli 2v1 alivoimalla. Sitä ennen jo olisi pitänyt ymmärtää vetäytyä. Ja toiseksi RoPS:n nuori joukkue ei vielä ole oppinut jostain syystä prässäämään järkevästi, organisoidusti. Pelaajat eivät systemaattisesti ohjanneet peliä mihinkään suuntaan, ja monta kertaa lähtivät prässäämään niin, etteivät selkeästi peittäneet mitään syöttösuuntaa. Siksi prässi oli niin helppo purkaa.