Kausiennakko 2017: RoPS

Mistä tulee?

Hopeakauden kontekstissa ja vertailussa siihen viime kausi oli napapiirillä varmasti kova pettymys. Aleksandr Kokon myyminen ja epäonnistuminen pelaajahankinnoissa ovat helppoja syitä, jotka valmentaja Juha Malinen on itsekin avuliaasti nimennyt vaisun viime kauden syiksi. Tekisi mieli kyseenalaistaa ylipäätään koko viime kauden vaisuus – mielestäni edelliskauden hopea oli merkittävästi radikaalimpi poikkeama Rovaniemen Palloseuran todellisesta tasosta, kuin kauden 2016 kuudes sija.

Malisen pelityylin tuntevat kaikki – ja hatunnosto oululaiselle siitä. Toisaalta korkean prässitason valmentaminen päivästä toiseen, harjoituksesta toiseen on varmasti kuluttavaa sekä pelaajille että valmentajalle. Korkeaa prässiä harjoitellessa on pidettävä huoli siitä, että pelaajat ovat jatkuvasti valppaina valmiina ennakoimaan ja reagoimaan menetyksen hetkeä, ja vaadittava lisäksi korkean intensiteetin suorituksia, kuten pitkiäkin täysvauhtisia juoksuja prässäämään. Malisen joukkueillakin tuntuu välillä olevan se prässäävän joukkueen helmasynti, jossa prässi tulee pallollisesta pelaamisesta huolimatta, eikä sen luonnollisena seurauksena. Tällöin prässäämään voi joutua lähtemään kaukaa tilanteen ulkopuoleltakin, joka on sekä henkisesti että fyysisesti kuluttavaa. Jos pelaajat kyllästyivät Dortmundissa Jurgen Kloppiin, niin pelaajat voivat myös kyllästyä Rovaniemellä Maliseen.

Tilastoista on äsken maalattua kuvaa vasten mielenkiintoista nostaa se, että RoPS oli itse asiassa maaliinjohtaneiden hyökkäyksien kestossa (niin ajallisesti kuin syöttöjen määrällä mitattuna) ihan sarjan kärkipäässä (5. ajassa, 3. syöttöjen määrässä). Tästä voisi vetää johtopäätöksiä, ettei joukkue pyri välttämättä korkeankaan prässin seurauksena tulleen riiston jälkeen nopeaan hyökkäykseen. Toinen mielenkiintoinen tilasto on se, että RoPS:n maaliin johtaneet laukaukset tulivat keskimäärin pisimmän etäisyyden päästä. Yleensä tällainen tilasto voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaudella on mennyt sisään muutama ”yksi sadasta” -tyyppinen kaukolaukaus, ja RoPS:n maalimäärät tulevat jo ihan tilastollisesta regressiosta johtuen vähän putoamaan viime kaudesta onnen tasoittuessa. Tai sitten se voi tarkoittaa Robert Tayloria.

RoPS

Talvi

Ensimmäisenä Malinen ilmoitti, että ensi kaudella panostetaan suomalaisiin pelaajiin. Toisena kerrottiin sitten, että RoPS oli tehnyt melkein 400 000 euron tappion, koska toimistolla oli ”keskitytty myyntiin ja unohdettu katsella menoja”. Kohta kaksi selittää kohdan yksi. Juuri kauden alla RoPS kuitenkin hankki kaksi ulkomaalaispelaajaa suoraan avaukseen. Koko näytelmä on oikeastaan aika irvokas, mutta ehkä se on ihan tahallaan laitettu liikkeelle, jotta puhuttaisiin vähemmän taloudellisesta tilanteesta ja pelillisen kehityksen ottamista taka-askelista. RoPS:n pelaajahankinnoista moni on mielenkiintoinen, mutta valitettavasti lähinnä siksi, että heidän potentiaalinen hyötynsä joukkueelle voi vaihdella lähes vapaasti nollan ja sadan välillä.

Tuloksellisesti rovaniemeläisten talvi on ollut vaisu. Se meni sentään jatkoon heikkotasoisesta Cup-lohkostaan, mutta hävisi toki puolivälieräkarsinnan SJK:lle.

Minne menee?

En ole nähnyt RoPS:lta yhtäkään kokonaista peliä talvikaudella. RoPS:ssa tuntuu kuitenkin olevan meneillään viime kausiin verrattuna jonkinlainen hallittu alasajo, jonka vauhti riippuu pelaajahankintojen osumisesta, Malisen kyvystä uudistua ja joukkueen kyvystä ottaa vastaan, sekä siitä jatkaako Taylor koko kauden sinisissä. Putoamistaisteluun ei tällä kaudella joudu ellei tapahdu jonkinlaista maailmanlopun skenaariota, jossa Antti Okkonen ja Antonio Requero loukkaantuvat heti, Robert Taylor siirtyy SJK:hon, jonka jälkeen Malinen eroaa protestiksi ja tilalle palkataan Santa Clausin kakkosvalmentaja tms. Sijoitus huononee kuitenkin viime kaudesta.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s