Kausiennakko 2017: KuPS

Mistä tulee?

Viime kauden KuPS:lla oli todella selkeä pelillinen identiteetti. Vähiten syöttöjä, keskiarvoltaan pisimmät syötöt, lyhyimmät hyökkäykset ja maaliin johtaneissa hyökkäyksissä vähiten syöttöjä. Se oli siis suoraviivainen vastahyökkäysjoukkue, ja suhteellisen hyvä sellainen. Se päästi pelitilanteista kolmanneksi vähiten maaleja, ja teki erikoistilanteista eniten. Sarjataulukossa KuPS löytyi sijalta seitsemän, ja se jäi vain kolmen pisteen päähän esimerkiksi Ilveksestä, jonka koettiin pelanneen ihan nappikausi. Tietyllä tavalla KuPS oli Veikkausliigan ”Stoke” (tai Tony Pulisin valmentama joukkue), ja kuten Pulisin valmentamille joukkueiden kannattajille/omistajille, myöskään KuPS:n kannattajille tai omistajille ei enää pelkät tasaiset tulokset riittäneet. Yleensä tällaisessa tilanteessa muutosta toivoessa kaikkien mielessä siintävät ne korkeat huiput, harva muistaa, että kaupan päälle tulevat usein myös matalammat laaksot.

KuPS

Talvi

Jani Honkavaara astui ruoriin jo hyvissä ajoin, ja ehkä siksi KuPS aloitti Suomen Cupin lentäen. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä 18 maalia, ja täydet yhdeksän pistettä. Lohkosta kuopiolaiset menivätkin jatkoon, mutta Ykkösen Hongalle tuli puolivälierä-karsinnassa nolohko kotitappio – espoolaiset latoivat vajaaseen puoliaikaan taululle 0-3-vierasjohdon. Talven tuloksien kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne pysäyttävimmät tulokset KuPS otti Kuopio-hallin alustalla, joka muistuttaa enemmän säiden armoille jätetyn minigolf-radan pinnoitetta, kuin mitään jalkapallonurmeksi kutsuttavaa.

Siirtomarkkinoilla KuPS on sarjan suurimpia voittajia. Otso Virtanen, Sebastian Sorsa, Ville Saxman, Nikko Boxall ja Ats Purje ovat liigassa pelanneet avainrooleissa suurimman osan urastaan. Solomon Duah on ollut väläyttelijä, josta KuPS sai talvella yllättävän paljon tehoja irti. Joni Mäkelä hyppää sarjaportaan ylemmäs Hakasta, ja hänellä on edellytyksiä pärjätä kuopiolaisten hyökkäyspeli-sapluunassa, mikäli ansaitsee peliaikakilpailussa itselleen säännöllisiä minuutteja.

Minne menee?

KuPS:ssa on paljon tykättävää, ja (kirjoitettu 28.3.) veikkaan että se tulee olemaan monen kausiveikkauksessa korkealla. Honkavaara on rauhallinen pedagogi-tyyppi, jonka tähti oli pitkään kovassakin nousussa, ja jonka maine yleisessä mielipiteessä koki vain marginaalisen kolahduksen HIFK-potkuista. Pelaajahankinnat ovat erinomaisia, lisäksi joukkue piti riveissään kiistattomasti liigan tähtipelaaja-tasoiset nigerialaisensa, ja loput pelipaikat joukkue voi täyttää omilla ennakkoluulottomilla kasvateillaan. KuPS:lla on paljon samantyylisiä pelaajatyyppejä, ja se on ajoittain pystynyt pelaamaan hyökkäyspäässä sellaisia nopeita, vähien kosketusten kombinaatioita, jotka hyväksi futikseksi usein koetaan. Joukkueen pelissä on myös toisteisuutta, ihan selkeitä harjoiteltuja malleja esimerkiksi pelinavaamiseen. Savolaisten ympärille onkin helppo keksiä valtavan positiivinen ennustus ensi kaudesta, jos sellaisen musta hevonen -tarinan haluaa väkisin jostakin rakentaa.

Paikallisella palloseuralla on myös ongelmansa. En tiedä johtuuko se viime kauden pelitavan jäänteistä selkärangassa, pelitavallisesta linjauksesta vai epäselvyydestä harjoittelussa tai ohjeistuksissa, mutta KuPS:lla on usein hirveä kiire eteenpäin. Pelinavaamisessa laitapuolustajat nostavat ylös leveyteen, ja molemmat keskikentän pohjapelaajat levittävät ja ottavat paikkansa sisemmiltä laitakaistoilta, ”laitapakin paikalta”. Painottoman puolen laitakaista on hyvä paikka hakea palloa ja avata peliä, ja esimerkiksi Tottenham on käyttänyt sitä Pochettinon aikana pelinavaamisen yhtenä mallina. Ero KuPS:n ja Tottenhamin välillä on se, että kun toinen pohjapelaaja levittää sisemmälle laitakaistalle, lontoolaisilla toinen jää aina pelintekoalueelle oman puolustuslinjan eteen. Kuopiolaisilla molemmat pohjapelaajat saattavat olla vastakkaisilla sisemmillä laitakaistoilla, tai toinen laitakaistalla ja toinen kymppialueella/juoksemassa pystyyn. Tästä seuraa se, että kun pallo sitten pelataan jommalle kummalle keskikenttäpelaajalle tänne ”laitapakin paikalle”, ei hän voi tehdä muuta kuin edetä! Mikäli KuPS haluaa kierrättää pallon toiselle puolelle, sen pitää tehdä se puolustuslinjan kautta, mikä tarkoittaa sitä, että vastustaja on hyvin ehtinyt ryhmittäytyä jo toiselle puolelle asemiin, kun pallo saadaan sinne liikuteltua. Kun pallo pelataan toiselle pohjapelaajalle, lähtee toinen ottamaan paikkaa pelintekoalueelta, mutta liike on niin pitkä ettei siitä ole pallolliselle pelaajalle juuri apua, ja hänen on joko pelattava pallo takaisin topparille tai, kuten useimmiten, edettävä sitä laitaa pitkin jonka sisemmällä laitakaistalla on. Niinpä KuPS etenee usein alivoimalla, tasapainossa olevaa vastustajaa vastaan ja laitoja pitkin. Sillä on pelaajia, jotka pystyvät nopeisiin kombinaatioihin ja murtautumaan tasa- tai alivoimaisena pienestä tilasta, mutta sen pelitapa ei luo ideaaleja olosuhteita tällaisille laitamurtautumisille.

Kyllä, kyseessä on yksi pelitilanne ja sen organisointi kaikkien niiden positiivisten seikkojen lisäksi, jotka aiemmin luettelin. Mutta, tuo (minun mielestäni) vika joukkueen pelissä aiheuttaa sen, että sen on äärimmäisen hankala luoda yhtään mitään passiivisesti omalla kenttäpuoliskolla puolustavaa joukkuetta vastaan. Sen lisäksi sen puolustusvalmius menetyksen tapahtuessa on huono. KuPS on prässännyt ajoittain erittäin hyvinkin, joskin tässä pitää muistaa hallialustan merkitys. Prässikään ei kuitenkaan auta, mikäli joukkue haluaa pärjätä hyvin työnimi ”ifk mariehamn” -tyyppisiä joukkueita vastaan; matalalta puolustava joukkue, joka ei juurikaan syötä omalla kenttäpuoliskollaan. Ainakin maaliskuun versio KuPS:sta on helposti scoutattava, ja sitä vastaan on helppo tehdä ottelusuunnitelma.

Kuopion Palloseura on minulle samaa kastia kuin Inter ja Lahti. Voisinkin kaikissa ennustuksissani niputtaa nämä kolme yhteen, ja sanoa että kolmikosta yksi epäonnistuu ja kaksi pelaa mitaleista tai sijoittuu sijoille 4.-6. Tai yksi onnistuu ja kaksi epäonnistuu.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s