Kausiennakko 2017: IFK Mariehamn

Mistä tulee?

”Ensimmäistä kertaa mestaruuspokaalissa on kolhuja.” Sieltä tulee IFK Mariehamn. Valmennustiimin uudistuminen toi jonkun verran toimintatapojen uudistumista, rakentaen samalla vanhan päälle. Valmentaja Peter Lundbergin tapaa ajatella ja tehdä määrittelee haastattelujen perusteella sellainen moderni kriittisyys, tieteellisyys ja jokaisen asian ajatteleminen itse ja ajatusten jatkojalostaminen keskusteluissa erilaisten ihmisten kanssa. Paljon tätä näkyi pelaamisessa, ja esimerkiksi vammojen ennaltaehkäisyyn tähtäävissä toimenpiteissä. Selkeä pelitapa, joka sopi erinomaisesti yksilöille, ja sellainen kausi jossa katto oli auki taivaaseen asti pienemmälle seuralle. Ja nyt mestaruuspokaalissa on kolhuja.

Pelitapa on minimalistisen selkeä. Vähiten päästettyjä maaleja. Omat maalit syntyvät nopeista hyökkäyksistä, muutamien syöttöjen jälkeen. Hyvä maalivahtipeli, IFK M:lle maalin tehdäkseen piti päästä keskimäärin 4.4 metrin päähän Walter Viitalasta, eikä se ollut helppo tehtävä. Omat hyökkäykset vietiin loppuun asti ja päätettiin laukaukseen, ja näin estettiin vastahyökkäyksen vastahyökkäys.

IFKM

Talvi

Talvi on heittänyt pientä varjoa tittelin puolustukseen. Diego Assis ja Dever Orgill lähtivät, korvaajista Robbin Sellinin odotetaan onnistuvan, Lucky Mkosanan kohdalla tuomaristo pohtii vielä päätöstään. Samoin on laita Viitalan hanskoja kantavan Andreas Vaiklan kohdalla.

Tulokset eivät olleet erikoisia viime talvenakaan, mutta tällekin talvelle mahtuu muutama huutomerkki-tulos. Sellaisia ovat 6-0-tappio Vålerengalle, ja kenraalissa kärsitty 0-3-tappio Oskarshamn AIK:lle, joka pelaa Ruotsin kolmannella sarjatasolla. Myös HJK:lle kärsitty 0-3 kannattaa lisätä listaan, sillä näissä kolmessa pelissä joukkue päästi puolet siitä maalimäärästä, joka viime kaudella meni omiin koko sarjassa.

Minne menee?

Aion suorittaa väsyneen Leicester-vertailun, koska pelitavallisesti siinä on paljonkin järkeä. On totta, että Veikkausliigassa on Valioliigaan verrattuna naurettavan helppoa kavuta ainakin mitalijoukkueeksi, ja että tällä kaudella on 3-4 lähtökohdiltaan heikoimman joukkueen ulkopuolelta vaikea ”tunkeutua putoamistaistoon”. Pelillisesti Vihreävalkoisille voi kuitenkin olla tiedossa samaa problematiikkaa, kuin englannin mestareilla oli alkukaudesta.

Kun pelitapa ja vahvuudet ovat niin selkeät, menevät vastustajat joskus varsin pitkälle saadakseen tällaisen vastustajan pois mukavuusalueelta. IFK Mariehamnille tämä tarkottaisi pidempiä pallonhallintavaiheita ja hyökkäyksiä, joka taas tarkottaa erilaisten valintojen tekemistä sen suhteen, miten puolustuslinja ja keskikenttälinja toimivat ja tekevät yhteistyötä. Murtautuminen tasapainon säilyttäen menee myös monimutkaisemmaksi, kun murtautumisvaiheeseen pitää osallistua useampi pelaaja. Lundbergin itsensä mukaan esimerkiksi uusi hyökkääjä Lucky ei ole Orgillin veroinen luomaan maalipaikkoja itselleen, joka lisää tätä problematiikkaa myös vastahyökkäyksissä. Toinen Leicester/IFK M ongelma on toppariparin puolustusalueen kasvattaminen, josta englantilaisten topparipari ei ainakaan selvinnyt kuivin jaloin. Avauskierroksella nähdään tässä suhteessa jo hyvin mielenkiintoinen kamppailu, kun saarelle matkustaa todennäköisesti 5-4-1-muodossa hyvin matalalla puolustava JJK. Miten IFK murtaa pitkällä pallonhallinnallaan JJK:n matalan blokin, jolla on lisäksi mahdollisuus helpostikin luoda keskustaan ylivoima?

Suurta notkahdusta on vaikea nähdä, varsinkin kun joukkue on ottanut huomioon ja käynyt läpi viime kauden yllätysmestaruuteen ja sen seurauksena tähän kauteen liittyviä psykologisia ilmiöitä. HJK:n kantaan ei kuitenkaan todistetusti ole tällä kaudella mitään asiaa, joten sijoilla 2.-6. Europeleissä yksikin voitettu ottelupari olisi saavutus.

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s