Kausiennakko 2017: SJK

Mistä tulee?

Merkityksetön ajatusleikki valottamaan asiaa: jos uusi kausi olisi alkanut niin, että oltaisiin kauden 2016 päätöksen jälkeen suoraan jatkettu samalla rytmillä uudet 33 ottelua, olisi SJK nyt todennäköisesti mestari (olettaen, ettei Valakarille ja Sarajärvelle olisi pelien keskellä jäänyt aikaa riidellä). SJK:n kausi oli kaksijakoinen. Se aloitti surkeasti ja näytti menettäneen mestaruuden. Ehkä se oli tämä, joka sai Simo Valakarin tekemään rohkeitakin pelillisiä muutoksia, joita valtaosa liigavalmentajista tuntuu karsastavan kesken kauden. Moni on toki yksinkertaistanut peliä kesken kauden, mutta kukaan ei ole miesmuistiin tuonut yhtä paljon lisää joukkueensa peliin, kuin Valakari tiimeineen viime kaudella.

SJK:n peliä määrittänyt elementti viime kaudella oli sarjan parhaiten organisoitu pitkä hyökkäys. SJK pystyi voittamaan tilaa pystysuuntaan kontrolloidusti ja helposti organisoitujen liikkeidensä kanssa. Se pystyi pelaamaan keskustan kautta luomalla sinne selkeän määrällisen ylivoiman liikuttamalla laitapuolustajia keskemmälle, ja samalla se avasi syöttölinjan suoraan topparilta tai alemmalta keskikentältä laitahyökkääjän jalkaan. Näin SJK pystyi pelaamaan pallon keskustan sumputtavia joukkueita vastaan suoraan laitapelaajan jalkaan, joka pääsi usein pelaamaan 1v1-tilannetta. Varsinkin Billy Ions ja Matej Hradecky loistivat tässä roolissa. Hyvin organisoidun pitkän hyökkäyksen kaupanpäällisinä tulee monta muuta asiaa: hyvä kenttätasapaino hyökätessä, vastustajan huono valmius vastahyökkäykseen, paljon erikoistilanteita hyviltä alueilta ja hyvät mahdollisuudet pyrkiä pallonmenetyksen jälkeen välittömään riistoon, pallon ympärille luodun määrällisen ylivoiman ansiosta. Tämä kytkykauppa teki SJK:sta monella mittarilla sarjan parhaan joukkueen varsinkin kauden viimeisellä kolmanneksella.

SJK

Talvi

Talvi onkin sitten muuttanut kaiken. Valakarin ja omistaja Raimo Sarajärven pitkään jatkunut riita johti Valakarin potkuihin, joka taas johti monen taustahenkilön vaihtumiseen. Taustalla on vähän tyhjiä kohtia itse täytellen pohjimmiltaan eri käsitys siitä, mistä 2007 perustetun seuran menestys on johtunut. Sarajärvi näkee mestaruudet enemmän rahalla ostetuiksi, joka korostaa pelaajien roolia. Nyt stadion-panostuksen (ja muun seuran yleisen kehittämisen?) jälkeen oli omistajaportaan mielestä säästää hiukan pelaajakuluissa. Valakari näki menestyksen tulleen pitkäjänteisen, loogisen valmennusprosessin tuotteena. On mahdotonta pitää yllä laadukasta jalkapallojoukkueen valmennusprosessia, mikäli harjoituksissa on alle 10 pelaajaa, se on selvä asia. Ulkopuolelta on kuitenkaan mahdoton sanoa missä määrin Valakarin vaatimukset olivat taloudellisesti kohtuuttomia, tai minkä verran Sarajärvi väheksyi urheilullista prosessia tahattomasti ja minkä verran täysin tiedostaen. Kunnianhimoisen valmentajan ja jalkapallon sisältö-osaamiseltaan puutteellisen omistajan väliin olisikin seuraan tarvittu jonkinlainen urheilutoimenjohtaja, voimme nyt suuressa jälkiviisaudessa rummuttaa.

Aika jälkeen Valakarin on seurassa vasta nuorta. Sixten Boströmin kilpi on erikoisella tavalla kiillottunut Mika Lehkosuon HJK:n kontatessa, ja paperilla hienolta pestiltä MLS:sta palannut Boström pääsee tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä aloittamaan. Talvella SJK pelasi valakarimaiseen tapaan paljon harjoituspelejä. Kun valmentaja ja sen mukana pelitapa nyt vaihtui, on vaikea sanoa onko tämän vaikutus hyvä vai huono. Fyysisesti koko ajan pelaaminen vaatii hieman erilaista rytmitystä kuin mikä on ollut liigassa perinne, ja Boströmin on otettava tämä huomioon. Pelaajanhankintoja SJK on tehnyt nyt vihdoin kauden kynnyksellä. Tomas Hradeckyn ja Dani Hatakan taidot riittävät ainakin vahvistuksiksi liigatasolle, muista hankinnoista on vaikea sanoa. Suomessa on usein pärjännyt yllättävän hyvin jo sillä, että on löytänyt agentin, joka tietää jonkin tietyn alueen pelaajat hyvin, ja saa houkuteltua laadukkaita pelaajia sieltä Suomeen. SJK:n yhteys Espanjaan saattaa olla tällainen, sillä viime kauden hankinnat Marc Valesin johdolla sieltä olivat laadukkaita. Tämä antaa uskoa myös Diego Bardancan ja Facundo Guichonin onnistumiseen.

Minne menee?

Boströmille pitää antaa aikaa. SJK:lla on tietyt palaset edelleen kohdallaan; esimerkiksi keskikentällä moni asia toimii hyvin niin kauan kuin Mehmet Hetemaj siinä pelaa. Billy Ions pystyy liikkeellään ja kuljetuksellaan tekemään paljon hyökkäyspelille, ja Richie Dorman ja Timo Tahvanainen/Jarkko Hurme ovat sarjan parhaita laitapuolustajia tai tarvittaessa laitapelaajia. Eriävänä mielipiteenä kirjattakoon ylös myös, että SJK:n (viime kauden?) pelitavan kontekstissa Mihkel Aksalu on räikeästi yliarvostettu maalivahti. Aksalun syöttövalikoima ei ole riittävän laadukas, pallonkäsittely on hidasta ja joko havainnointi tai kyky arvioida tietyn avauksen riski sakkaa pahasti, sillä Aksalu ei riittävän usein uskalla avata peliä kontrolloidusti alhaalta. Erinomainen torjuja ja oman alueensa hallitsija ilmassa, toki.

Voitollisessa Inter-ottelussa SJK käytti asymmetristä 4-2-3-1 -muodostelmaa, jossa Aristote Mboma pelasi oikealla leveydessä ja Matti Klinga vasemmalla ajautui enemmän sisälle ja teki laidalle tilaa joko Ionsille laitapuolustajan selustaan tai Tahvanaisen nousulle ulkokautta. Ideoita, aihioita ja syitä olla positiivinen siis on. Ongelmana on vain se, että jos haluaa objektiivisesti peliä tarkastelemalla väittää, että SJK:n peli on kehittynyt viime kauden lopusta, on sille aika hankala löytää argumentteja. Valakarin tasoisen valmentajan lähtö on joukkueelle täysin väistämättä vähintäänkin iso liukastuminen matkalla eteenpäin.

Arvaus: sarjan kärkikolmanneksen joukkue, joka ei pelaa missään vaiheessa kautta realistisesti mestaruudesta.

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s